HTML

Tzimisce Politikai és Gazdasági blogja

Politika és Gazdaság az én meglátásomban.

Friss topikok

Linkblog

Március 15 és a csatolmányok

2009.03.16. 19:40 :: Tzimisce

Ismét elmúlt március 15-e. Régen az iskolában ezt érdekes vetélkedőkkel, versmondással, énekléssel ünnepeltük, büszkén gondoltunk Petőfire, Kossuthra, Bem apóra és a többiekre.

Igaz, számomra elmúlt a varázs már néhány évvel ezelőtt, amióta kicsit többet megtudtam ama bizonyos Kossuth Lajosról és viselt dolgairól, de ebbe most ne menjünk nagyon bele.

Ma Magyarországon a március 15. arról szól, hogy balhét kell csinálni. Sokan szidták Rogánt, mert véletlenül próbált valami demokratikus eszközt kitalálni az agresszió megfékezésére. Egy demokratikus országban ezt a kezdeményezést támogatták volna, a fokozódó feszültség ellenére is. Sajnos nálunk már túl van azon a ponton mindenki, hogy az ilyen gesztusokat értékelni tudja. Kettős mérce van itt is, ha a rendőr keményen fellép "dicső forradalmáraink" ellen, akkor az a baj, ha meg nem lép fel erélyesen a romák ellen, akkor az a baj. Én speciel erős és kemény Rendőrséget szeretnék, hogy nyugodtan kimehessek az utcára, de leginkább békét szeretnék, hogy ne essünk egymás torkának.

Amíg ebben az országban ez nem lesz meg, és mindenki a másikat tartja felelősnek, addig nem lesz se béke, se nyugalom. Ugyanis hiába kiáltanak az emberek diktatúrát, ha nem képesek demokratikus keretek között tüntetni.

Egy tüntetés úgy néz ki, hogy bejelentjük előre, hogy mikor, hol és miért fogunk tüntetni. Erre felhívjuk a többi ember figyelmét, és aki szolidáris, vagy csak egyszerűen egyetért, az jöhet. Budapesten ez akár több tízezer embert is jelenthet. Ha egy-két képviselő az ügy mellé áll, igenis sokat lehet ezzel elérni. Azzal viszont, hogy az utcán törünk-zúzunk nem igazán lehet empátiát kiváltani másokból, főleg azokból nem, akik ott laknak a környéken. Lehet, hogy a sajtó jobban felkapja az ügyet, mint a békés tüntetését, de bocsássátok meg nekem, valahogy Én úgy vélem, hogy egy európai országhoz ez a méltóbb. Aki nem budapesti, az jót mosolyog talán a dolgokon, de akkor sajnos arra is számítson, hogy a budapesti bunkók is csak jót mosolyognak, ha mondjuk kirabolja valaki az ő házát. Én valahogy egyiket sem tartom jó dolognak, mindössze annyit javasolnék, hogy ne csak szigorítsák a BTK-t de tartassák is be, illetve ne engedjék, hogy csip-csup polgári peres ügyek (pl: parkolási pótdíjak) leterheljék a bíróságokat. Iganis aki megüt egy rendőrt, az ülje le, aki kirabolja más házát az ülje le, és így tovább. Akkor nem kéne mindenféle értelmetlen rendeletet hozni, miszerint tilos tojást dobálni.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tzimisce.blog.hu/api/trackback/id/tr821006085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stnl 2009.03.25. 23:33:27

Akartam írni,de közben elaludtam :) Majd legközelebb

stnl 2009.03.30. 18:49:36

Alapvetően nem a tüntetéssel van a baj. Sőt talán még azzal sem,hogy néhány hevesebb csoport kipróbálja,milyen lefejelni a rendőrcsizmát.

Amikor 2006-ban először voltak komolyabb összecsapások a tüntetők és a rendőrök között,valami nyugati politikus köszöntötte Magyarországot a demokráciában. Elég megnézni egy G7 összeröffenést vagy egy vidámabb estét Párizsban vagy Athénban.

A baj ott kezdődik,hogy ezeket a fogócskákat nemzeti ünnepekre időzítik. Nem tudom,mennyi ebben a szimpla hülyeség,van-e benne provokáció? Az szomorú,hogy az ország vezetői kordonok mögött "ünnepelnek" De mint mindenben,itt is kettőn áll a vásár. Arról nem is beszélve,hogy mekkora az eltérés a történések és a között,ahogy azt a média tálaslja. Ott voltam 2006-ban a "tévéostromnál", mint megfigyelő (de tényleg :)) És másnap nem tudtam,hogy sírjak vagy nevessek,amikor megláttam az újságokat. Vasgy én voltam vak és hülye,vagy az újságok...hm, nem voltak a legobjektívebbek.

Az a gond,hogy a tüntetés a köztudatban összekapcsolódott a balhéval, az pedig azzal,hogy a rendőrök leverik azt,aki kimegy "balhézni". Vajon csak akkor intézkednek a rendőrök,amikor tényleg balhé van? Az MSZP székháznál vagy most a Bazilikánál nem úgy tűnt,hogy mindenképpen be kellene avatrtkozni. A tüntetés a demokratikus politikai kultúra része,csak sajnos mi (tüntetők,rendőrök,politikusok) még nem vagyunk elég "kulturáltak".

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.03.30. 18:55:56

Arra már rég rájöttem, hogy Magyarországon semminek nincs kultúrája.
Nem tudom mit láttál te az MTV székháznál, de szerintem az nem eljárás, hogy bemegyünk oda ahova akarunk és punktum.

Muster Mark 2011.11.23. 02:23:12

Szerintem a magadfajta mocskos zsidrákokon alkalmazni kellene a vicissitude művészetét.
süti beállítások módosítása